RUPTURA O CONTRACTURA? ALGUNS CONSELLS PER ALS TEUS PROBLEMES MUSCULARS
Una contractura muscular, com la coneixem normalment, o punt gallet miofascial com es coneix en la fisioteràpia, és un nòdul hiperirritable localitzat dins d’una banda tensa en un múscul. Normalment és dolorós a la palpació i pot provocar dolor a altres zones referides més llunyanes. O sigui, notem el múscul més tens i en un punt en concret fa més mal.
“Localitzar i apretar el punt gallet reprodueix els símptomes que notes”
Poden aparèixer per múltiples causes. De manera directe per un excés de càrrega en una activitat esportiva o laboral, per un traumatisme o de manera indirecta com poden ser l’existència de problemes articulars, inflamatoris, radiculopaties o d’aspecte més emocional com l’estrès.
És important tractar-les perquè poden ser responsables de pèrdua de mobilitat, debilitat muscular, fatiga, descoordinació i, per tant, afavorir l’evolució i complexitat de la lesió.
Com a fisioterapeutes, tenim una gran varietat de tècniques per a tractar-les. Una de les considerades com a més eficaces és la punció seca1 tècnica invasiva amb la que s’utilitza una agulla per a “desactivar” les fibres musculars afectades i permetre que el múscul torni a la seva normalitat. Per als pocs amants de les agulles també pot ser útil el tractament conservador mitjançant comprensions, massatge, estiraments, termoteràpia… que ajudaran també a millorar la simptomatologia.
Cal dir també però, que el més important serà trobar l’origen d’aquestes contractures per evitar que tornin a aparèixer, i no quedar-nos només amb un tractament simptomàtic.
“Trobar l’origen d’aquestes contractures és clau per resoldre el problema”
Per altra banda, si ens movem sobretot en un àmbit esportiu, cal diferenciar una contractura de una ruptura muscular.
Quan es produeix una ruptura muscular acostuma a aparèixer un dolor sobtat molt localitzat i normalment invalidant, que no ens permet continuar amb l’activitat física que es realitzava, això és conegut com el signe de la pedrada. Pot anar acompanyada de una inflamació, aparició d’un hematoma i l’ajut d’un aparell ecogràfic ens serà molt útil per seguir-ne la seva evolució.
En aquests casos el tractament variarà, ja que haurem de respectar els temps de cicatrització dels teixits, passant primer per una fase antiinflamatòria, i progressivament, anar augmentant la quantitat i intensitat dels exercicis per tal de donar forma a aquesta cicatriu muscular que s’haurà format2 i evitar-ne les adherències.
“RESPECTAR EL TEMPS DE CURACIÓ GARANTEIX UNA BONA RECUPERACIÓ”
Finalment caldrà pautar una reintroducció a l’activitat física de manera progressiva que ens asseguri que el múscul està capacitat per absorbir les càrregues i que no es torni a trencar.
________________
1.Boyles R, Fowler R, Ramsey D, Burrows E. Effectiveness of trigger point dry needling for multiple body regions: a systematic review. J Man Manip Ther. 2015 Dec;23(5):276-93
2.Lorenz D, Reiman N. The role and implementation of eccentric training in athletic rehabilitation: tendinopathy, hamstring strains and ACL reconstruction. The International Journal of Sports Physical Therapy. 2011;6(2): 27-44.